Daha önceki yazımızda SoapUI’ın genel terim ve kavramlarından bahsetmiştik. Bu yazımızda SoapUI’ın Çalışma Alanı Yapısı’ndan bahsedeceğiz.

SoapUI’ın çalışma yapısı ve yapı taşlarının neler olduğu aşağıda Şekil 1’de gösterildiği gibidir. Bu kısımda her bir terimin ne ifade ettiğini iyi anlamak gerekir.

  • Test Step : Test edilmek istenilen servislerin işlevselliğini kontrol etmek için oluşturulan SoapUI yapı taşlarıdır.
  • Test Case : Test etmek istenen hizmetler için oluşturulan test step topluluğudur.
  • Test Suite : Mantıksal birimler halinde fonksiyonel testleri gruplandırmak için kullanılan test case kümesinin adıdır.
  • Project : Proje
  • WorkSpace : Çalışma alanı

SOAP Projesi Oluşturma

1.Oluşturduğumuz Workspace’in üzerine gelerek “Yeni SOAP Projesi”ni seçiyoruz.

2.Açılan pencerede Wsdl’ımızı Initial Wsdl alanına yapıştırıyor, projemize isim veriyor ve OK butonuna tıklıyoruz.

3.Oluşturduğumuz proje Workspace’imizde görüntülenir.

SOAP Projesinde Test Suite Oluşturma

1.Projemizin üstüne gelerek mouse sağ tık ile açılan sekmeden New TestSuite seçiyoruz. (Klavye kısayolu: CTRL + T)

2.New Test Suite için bir isim veriyoruz ve OK diyerek Test Suite’imizi oluşturabiliyoruz.

3.Test Suite’imiz henüz bir Test Case eklemediğimizden boş bir şekilde açılmış olacaktır. Sağ tarafta yer alan ekran Test Suite Editor olarak adlandırılır.

Test Case Oluşturulması

1.Test Suite üzerinden sağ tık ile New TestCase ya da Test Suite üzerinden Create a New TestCase ile Test Case ekleyebiliyoruz.

2.Test Case’e isim verdikten sonra OK dediğimizde Test Case Editör ekranı önümüze geliyor. Bu aşamada aşağıdaki gibi Test Suite’mizin altına Test Steps, Load Tests, Security Tests eklendiğini görebiliriz.

Test Step Oluşturulması

Test Step üzerine geldikten sonra sağ tik yaptığımızda ekleyebileceğimiz Test Step’ler görüntülenmektedir. Bu kısımda bizim için gerekli olan Test Step’lerini tek tek ele alacağız.

SOAP Request :  Soap ileti yapısını kullanarak bir Wsdl’i import ettikten sonra istek yollayabileceğimiz istek tipidir.

REST Request : RESTful mimarisi kaynaklarında fonksiyonel testleri yapmamıza olanak sağlayan rest istekleridir.

HTTP Request : Herhangi bir Http hizmetini çağırmak için kullanılabilecek bağımsız http istekleridir.

AMF Request : Http üzerinden AMF uzaktan çağrıları göndermek için kullanılabilir.(AMF, bir sunucu arka tarafıyla etkileşimde bulunmak için Flash/Flex uygulamaları tarafından kullanılan Adobes ActionScript mesajlaşma formatıdır.)

JDBC Request : Bir veri tabanından veri almak için kullanılan request yapısıdır. Sql sorgusu ile tetiklenen veri tabanından dönen sonucu xml olarak gösteren bir yapısı vardır. Bu işlemi yapabilmek için veritabanı sürücüsü ile soap ui bağlantınızı tamamlamanız gerekmektedir.

Properties : Fonksiyonel test özellikleriyle ilgili olarak testlerin yürütme ve işlevselliğini parametrelemek için kullanılır.

Property Transfer : Response içerisindeki değeri bir sonraki request içerisine eklemek istediğimizde kullanabileceğimiz test adımıdır.

Conditional Go to : Birden çok test step içeren Test Case’lerimizde bir sonraki test stepe devam edip etmemesini belli bir koşula bağlamak istediğimizde kullandığımız test adımıdır.

Run Test Case : Bir örnekleme ile açıklamaya çalışırsak ; 5 Test Step’imizin olduğunu düşünün ve 3. Test Step “Run Test Case” olsun. Biz kendi Test Case’imizi run ettiğimizde ilk 2 adımdan sonra 3. adıma yani “Run Test Case” adımına geldiğinde bu stepi oluştururken seçtiğimiz Test Case koşulmaya başlar ve o koşum tamamlandıktan sonra ilk başlattığımız Test Case 4.step ile koşuma devam eder. Bu özelliği kullanmak istediğimizde kullanmamız gereken Test Step “Run Test Case” dir.

Groovy Script : Testlerde groovy yada Java script kodunu çalıştırmak için bu test adımını kullanabiliriz.

Delay : Bir sonraki Test Step’in koşumuna başlamadan önce belli bir delay koymak istiyorsak kullanabileceğimiz test adımıdır.

Soap Mock Response : Bu adım ile kendi localimizde istediğimiz bir servisi sanallaştırıp istediğimiz response’un dönmesini sağlayabiliriz.

Manuel Test Step : Kullanıcının manuel olarak ilerletmesini istediğimiz durumlarda kullanabileceğimiz test adımıdır.

 

İbrahim Yılmaz

Yazılım Test Mühendisi

Kaynaklar:

https://support.smartbear.com/readyapi/docs/soapui/steps/index.html

 

SoapUI-Web Servis Testleri Nasıl Yapılır? yazı dizisinin tüm linkleri aşağıdadır;

http://egemsoft.net/yazilim-test/2019/07/30/soap-ui-web-service-testleri-nasil-yapilir-part-1-genel-terimler-ve-kavramlar/

http://egemsoft.net/yazilim-test/2019/12/12/soapui-web-servis-testleri-nasil-yapilir-part3-end-to-end-web-servis-test-otomasyonu/